Cum scapam de sfarsitul lumii? Colonizam alta!

sfarsitul lumii - colonizarea spatiului, dincolo de 2012Daca un initiat ezoteric ar spune ca cea mai buna metoda de a ne salva este, de fapt, purificarea spirituala, oamenii de stiinta, firi mai practice de regula, s-au gandit deja la niste metode high-tech cu ajutorul carora oamenii sa scape de sfarsitul lumii. Nu toti, desigur, dar macar cativa, pe spranceana.

Daca sfarsitul lumii ar veni intr-adevar in jurul datei de 21 decembrie 2012, ne-ar prinde destul de descoperiti. Daca insa va mai intarzia o vreme, e posibil sa nu ne mai gaseasca acasa! Oamenii de stiinta incep sa se gandeasca tot mai mult la colonizarea spatiului, preferabil chiar in afara sistemului solar pe termen mai lung, avand in vedere ca nici Soarele nostru nu va trai vesnic, iar la „stingerea” sa exploziva, ne va nimici deopotriva.

Pentru ca primii colonisti sa paraseasca Terra, ar fi nevoie, intai si intai, ca oamenii sa stapanesca tehnologia de propulsare cu viteza luminii. Apoi, s-ar indrepta, cel mai probabil, spre Alfa Centauri, sistemul solar cel mai apropiat noi si, de-acolo, catre inima galaxiei.

Amatorii de filme SF stiu deja, cu siguranta, cum ar arata Calea Lactee intesata de o multime pestrita de oameni, alaturi de alte fiinte extraterestre constiente, cu care ar interactiona mai mult sau mai putin prietenos, in general la bordul unor nave spatiale cu butoane interesante. Dar pana acolo, mai e o cale mai lunga.

Sfarsitul lumii si Arca lui 2012

Mult inainte de indepartata moarte a Soarelui, o problema mai delicata o constituie, oricum, riscul impactului cosmic cu un asteroid. Asa ca, pentru situatia in care un cataclism major, demn de sfarsitul lumii, ar lasa Pamantul distrus si populat doar de o mana de supravietuitori, oamenii de stiinta din cadrul proiectului ARC (Alianta pentru Salvarea Civilizatiei) impreuna cu cei de la ESA (Agentia Spatiala Europeana) proiecteaza deja, dinainte de 2012, constructia unui fel de arca, pe suprafata Lunii.

Exact ca in interpretarea moderna a legendelor sumeriene despre Anunnaki si potopul biblic, arca Omului ar contine mostre de seminte si material genetic pentru toate speciile planetei si, in plus, intreaga cunoastere si cultura umana, stocata digital pe hard-diskuri. Desigur, nu ar lipsi instructiunile pentru supravietuitorii ramasi dupa „sfarsitul lumii”, despre cum se reconstruiasca totul, de la agricultura si pana la tehnologie.

Concret, arca lunara ar consta din reproducerea artificiala, in adancurile selenare, a conditiilor de pe Terra, si popularea micii colonii cu o echipa de oameni, secondati de roboti. Comunicarea cu Pamantul s-ar face prin transmisiuni radio, gratie a pana la 4000 de statii radio ultra-fortificate, plasate in diverse zone, iar astfel umanitatea ar putea s-o ia de la capat.

Chiar daca planurile au fost schitate inca dinainte de 2012, proiectantii se gandesc ca vor putea incepe lucrarile abia in 2020, asadar ar fi bine ca sfarsitul lumii sa mai intarzie putin.