Gog si Magog, fortele Raului in razboaiele de la sfarsitul lumii

Gog si Magog in iudaism, crestinism, islamism - sfarsitul lumii 2012 blogGog si Magog („din tara lui Gog” sau „din Gog’) sunt nume intalnite, in principal, in Scripturi musulmane, iudaice si crestine, desemnand, uneori, un loc sau o zona, si alteori, personaje individuale, intalnite atat in unele scrieri despre Geneza, dar mai ales in cele apocaliptice, legate de sfarsitul lumii.

Cele mai relevante pasaje despre Gog si Magog, sunt, asadar, cele incluse in scenariile profetice despre conflictele asteptate a avea loc la sfarsitul lumii.

Sub influentele vechilor legende, Gog si Magog mai sunt vazuti si ca avand legatura cu uriasii, acele fiinte mitologice titanice, nascute din Gaia (Terra) si Uranus (cerul). Puternici, frumosi, dar violenti, gigantii nu aveau credinta sau respect pentru Zei, provenind ei insisi din divinitate. Cel mai probabil, din cauza acestor idei din mitologiile stravechi, Gog si Magog au ajuns sa fie, in credintele monoteiste emergente, echivalati cu dusmanii credinciosilor si cu orice putere pagana ce s-ar opune regatului lui Dumnezeu, mai ales in profetiile pentru sfarsitul lumii, ca inamici si agresori in razboaiele apocaliptice inevitabile.

Gog si Magog impotriva credinciosilor, la sfarsitul lumii

Pentru prima oara aparute in scrieri ale lui Ezechiel, numele de Gog si Magog au ajuns mai departe, pana in Apocalipsa lui Ioan si in Coran, ca personaje negative in evenimentele de la sfarsitul lumii.

  1. Ezechiel, prorocul si profetul evreilor, le spune ca Iehova va aduce asupra tarii lor pe regele Gog din tara Magog, cu aliatii sai si cu o oaste sangeroasa, pe cat de superba. Venind de la Miazanoapte, ei vor da navala ca o furtuna asupra tarii lui Israel; initial vor cutreiera pamantul in triumf si vor duce pe evrei in captivitate, dar apoi, vor fi distrusi cu totii de mania Cerului.
  2. Pana la sfarsitul secolului I, in traditia iudaica, „Gog din Magog” devenise deja Gog si Magog, dusmanii supremi ai poporului ales, ce trebuiau distrusi in batalia finala. Asadar, fara mirare vedem ca, in Cartea Revelatiilor, Ioan impartaseste viziunea sa apocaliptica despre Satan care ii cheama la lupta pe cei doi, ca reprezentanti ai tuturor neamurilor pagane din cele patru colturi ale pamantului, intr-un razboiul final cu Hristos si sfintii sai.
  3. In Coran se povesteste despre un rege pios ce a calatorit pana la capatul pamantului, unde a descoperit ca oamenii traiau sub tirania si atrocitatile lui Gog si Magog. Regele a construit un zid de cupru si fier pentru a nu le mai permite celor doi reprezentanti ai Raului sa patrunda in lume, insa a si avertizat ca zidul va fi spart la momentul hotarat de Allah (moment ce marcheaza, desigur, sfarsitul lumii, cu toate evenimentele premergatoare).