Mesia, salvatorul de la sfarsitul lumii

sfarsitul lumii 2012 blog - Mesia in credintele religioaseMesia… Un nume care, pe noi, ca europeni, cel mai probabil ne-ar duce imediat cu gandul la figura crestina a lui Iisus Hristos. Si totusi, acest salvator de la sfarsitul lumii poate fi intalnit nu doar in toate religiile monoteiste avraamice – deci si in iudaism, islamism – ci si mai departe, in anticul zoroastrism, ori in „exoticele” credinte budiste si hinduiste.

Ideea unui Mantuitor este una comuna, deci, si vorbeste despre sosirea unui Mesia ca trimis al divinitatii, in momentul in care omenirea atinge o stare de decadere dincolo de orice speranta de indreptare umana, interventia divina devenind singura cale pentru salvare, la sfarsitul lumii.

  • In crestinism, Iisus este Mantuitorul asteptat la a doua sa venire, dupa Apocalipsa, pentru a invia toti mortii in trupurile lor originale si a indeplini Judecata de Apoi. Mai mult, in baza Trinitatii, Iisus este insusi Dumnezeu, ca Fiu al Lui, parte din El si totusi acelasi. Asadar, in viziune crestina, Dumnezeu insusi va salva (sau condamna) sufletele oamenilor la sfarsitul lumii, si nu un reprezentant divin.
  • In islamism, Mesia ia forma lui Mahdi, asteptat sa fie cel de-al Doisprezecelea Imam (lider spiritual), ce va instaura o domnie pamanteana de 7 (9 sau 19) ani, in care va elimina nedreptatea, erorile si mai ales credintele gresite, inainte de Ziua Invierii. Fara sa fie mentionat in Coran, ci doar in alte traditii islamice (si contestat de unii Sunniti), Mahdi este vazut – mai ales de Siiti – ca unul din principalii profeti ai lui Allah (printre care islamistii il enumera si pe Iisus), doar un trimis, deci, al divinitatii.
  • Iudaismul, cel care a dat termenul propriu-zis de Mesia – „cel uns”, folosea denumirea pentru regi si preoti, investiti in mod traditional prin acest ritual. Dogma iudaica il vede pe Mesia ca un rege viitor (asteptand, inca, prima sa venire, nu a doua), descins din linia lui David, ce va fi uns cu ulei sfant, va aduna evreii inapoi pe taramul lui Israel si va invinge dusmanii poporului ales, instaurand o era de pace, epoca Mesianica.
  • In zoroastrism, Saoshyant – Omul Pacii, ca agent al lui Dumnezeu, se va lupta cu fortele raului, la sfarsitul lumii, vazut in aceasta credinta ca o mare restaurare (dar nu un nou inceput, ciclic, ci o armonizare definitiva a creatiei, o reinstaurare eterna a adevarului, dreptatii si imortalitatii). Azhura-Mazda, divinitatea monoteista, va triumfa, iar reprezentantul sau, Saoshyant, va invia mortii, redandu-le trupuri perfecte si curatand sufletele celor drepti, pentru a le reuni cu Dumnezeu.
  • Hinduismul il prezinta pe Kalki ca fiind al zecelea (si ultimul) Maha Avatara – reincarnarea zeului Vishnu, ce va veni pentru a pune capat celei de-a patra varste, Varsta neagra de intuneric si distrugere, din ciclul temporal Kali Yuga. Iata aici, asadar, radacinile conceptului de Mesia ca insasi divinitatea in forma umana, din crestinism.
  • Si budismul are o figura mesianica, in persoana lui Maytreia, un bodhisattva (fiinta ce a atins starea de perfectiune, fiind scutita de la o noua reincarnare) ce va veni pe Pamant si va obtine iluminarea totala, pentru a raspandi invataturile Dharmei (legile divine) pure, in momentul in care oamenii se vor fi indepartat total de ea. Succesor al primului Buddha, Maytreia, fiinta iluminata, poate veni pe lume atat ca barbat, dar si ca femeie.