Nostradamus – profetul, legenda

blog sfarsitul lumii 2012 - NostradamusCel mai faimos dintre profetii Evului Mediu, Michel de Nostredame (14 dec. 1503 – 2 iulie 1566), ramas in istorie ca Nostradamus, a fost un medic, apotecar si cabalis francez, care s-a remarcat inca din tinerete, cand a reusit sa prepare o pulbere purificatoare utilizata impotriva ciumei bubonice. Desi boala necrutatoare care lovise Franta in 1525 a pus pe fuga o buna parte din medicii regiunii, tanarul Nostradamus calatorea din loc in loc pentru a ingriji cu mult curaj victimele afectate.

Marcat de o viata de familie sub semnul tragediei, dupa moartea primei sotii si a celor doi copii, Nostradamus a petrecut urmatorii ani calatorind incontinuu si practicand medicina, atragandu-si o reputatie de facator de minuni.

Odata ce a doua casatorie i-a adus o situatie materiala mult mai buna, nemaifiind nevoit sa practice intensiv medicina pentru a-si castiga traiul, Nostradamus a inceput sa se concentreze asupra stiintelor oculte, publicandu-si primele preziceri sub forma unor cartulii modeste, incepand cu 1550.

In 1555 insa, si-a publicat opera sa cea mai importanta, intitulata „Les Propheties” (Profetiile), constituita din 1000 de catrene, scrise intr-un stil foarte criptic, inclusiv din dorinta lui de a se proteja de acuzatiile Inchizitiei.

In timp ce unii il priveau ca pe un nebun, un sarlatan sau o unealta a raului, altii il considerau un real prezicator spiritual, iar Nostradamus a devenit un fel de curiozitate printre nobilii ce se amuzau cu activitati oculte, horoscoape si citiri ale viitorului.

Faima sa a crescut odata ce insasi Caterina de Medicis, intrigata si speriata de profetiile referitoare la familia regala, l-a invitat la Curte, in 1556. Nimeni nu a stiut ce sa creada de predictia lui Nostradamus despre regele chior care va domni in Franta si despre leul batran infrant in lupta de cel tanar, a carui moarte naprasnica va surveni din doua rani ale ochiului strapuns in cusca aurita.

Pana cand, la 1 iulie 1559, Henri al II-lea a fost ranit accidental intr-un turnir, de insusi prietenul sau, tanarul conte de Mongomery. Lancea acestuia a strapatruns coiful regal, ranind ochiul regelui, in timp ce o aschie de la armura a provocat o a doua rana. Dupa zece zile de chinuri cumplite, suveranul a decedat, in tot acel timp el fiind unicul conducator al Frantei cu un singur ochi.

Si astfel, daca Nostradamus era deja o legenda prin vindecarile sale, in acel moment si-a capatat si puternicul renume de profet. A ramas la Curtea Frantei pana la moartea sa, ca medic curant al lui Carol al IX-lea si consilier al reginei.

Ce spune prezicatorul despre sfarsitul lumii 2012 si daca este el intr-adevar legat de data de 21 decembrie, puteti afla din articolul nostru mai vechi, de pe blog.