Profetiile lui Nostradamus – de la cele implinite, la sfarsitul lumii

Nostradamus si predictiile sale, sfarsitul lumii 2012O adevarata legenda inca din timpul vietii sale, Nostradamus si-a cladit o puternica reputatie de profet, mai ales din momentul in care predictiile sale pentru moartea regelui Henric al II-lea al Frantei, s-au adeverit. De atunci si pana acum – spun adeptii sai – aproximativ 70% din catrenele lui s-au dovedit premonitorii, istoria confirmandu-i cuvintele lasate in „Les Propheties”. Cele ramase sunt asteptate a se indeplini, oferindu-ne o oarecare viziune asupra viitorului, pana la sfarsitul lumii.

Criticii insa, bazandu-se mai ales pe caracterul extrem de criptic si interpretabil al exprimarilor lui Nostradamus, considera ca este mai degraba vorba de asa numita clarviziune retroactiva, spunand in gluma ca el a fost „100% corect in a prezice evenimentele, dupa ce s-au intamplat”.

Si totusi, centuriile sale – chiar daca scrise intr-un limbaj obscur, bazat pe franceza contemporana, dar presarat cu expresii si cuvinte din italiana, spaniola, greaca, latina, ebraica – au reusit sa anticipeze evenimente precum: dominatia maritima a Marii Britanii vreme de trei secole, moartea lui Giordano Bruno ca victima a campaniei Bisericii impotriva astronomilor si astrologilor, incendiul londonez din 1666, Revolutia Franceza si ascensiunea lui Napoleon.

Si mai departe de vremea sa, inspre secolul nostru, Nostradamus ar fi profetit asasinatul lui J.F. Kennedy, revolta anti-comunista din Ungaria, caderea zidului Berlinului, razboiul din fosta Iugoslavie, si chiar atacul terorist de la 11 septembrie 2001, in versurile sale care descriau „cerul in flacari” din „noul oras” si cei „doi frati rapusi”.

Nostradamus si sfarsitul lumii post-2012

Dintre profetiile sale ramase inca neimplinite, se remarca versuri care vorbesc despre venirea Antichristului din Orientul Mijlociu si un al treilea Razboi Mondial, ce va dura 27 de ani si va fi declansat la moartea ultimului Papa (urmasul lui Benedict al XVI-lea), asasinat de Antichrist.

Cat priveste sfarsitul lumii, anul 2012 nu pare a fi cel fatidic, in viziunea lui Nostradamus. Totusi, unii au afirmat ca profetul a plasat sfarsitul lumii pana in anul 2016, ei considerand ca Marele Accelerator de Particule (LHC) de la Geneva sau rachetele balistice ar putea reprezenta acel “arc satanic al furiei” ce va aparea in Europa, cu consecinte devastatoare asupra intregii lumi, provocand un “parjol teribil” pe jumatate de glob.

La o distanta si mai mare de 2012 se afla anul 3797 (sau 3786), dincolo de care catrenele lui Nostradamus nu mai fac nici o referire. Versurile sale finale prezinta un scenariu apocaliptic despre „sabia mortii”, „ploi de furtuni si foc” de care „nimeni nu va scapa”, identificat de interpreti cu sfarsitul lumii.

Si mai interesant este ca, dincolo de prabusirea civilizatiei umane intr-un ciclu repetitiv de razboaie, foamete si dezastre, Nostradamus mai prezice (fara stiinta actuala despre Univers) si sfarsitul lumii la moartea Soarelui nostru, parjolind, intr-o ultima izbucnire de energie, planeta de mult ramasa fara viata pe ea.