Sfarsitul lumii… se legana, pe o panza de paianjen

sfarsitul lumii 2012, predictii premature, esuateCand vine vorba de sfarsitul lumii, e suficient ca doar cineva sa aiba dreptate, si doar o singura data. Chiar si asa, totusi, de cate ori sa gresesti? Ei bine, iata ca s-ar putea scrie un nou cantecel pentru copii, despre 2012 elefanti porecliti „Sfarsitul lumii”, care tot stateau pe panza de paianjen a existentei… Ramane de vazut daca mai incape vreo unul.

Sfarsitul lumii – 2012, contam pe tine!

Fiindca niciodata nu e un moment nepotrivit sa faci haz de necaz – si ce necaz ar putea fi mai mare si mai cataclismic decat insusi sfarsitul lumii? – prezentam, in cele ce urmeaza, cateva profetii esuate, de la inceputul erei noastre si pana in epoca moderna (secolul al XIX-lea):

Cca. 90 dHr – Sfantul Clement spunea ca sfarsitul lumii se apropie cu iminenta. Iata ca nimic nu se intampla de pe o zi pe alta.

500 dHr – Primul antipapa, Hippolytus, si academicianul crestin Sextus Julius Africanus au prezis sfarsitul lumii pentru acea perioada.

968 dHr – O eclipsa solara a cauzat panica apocaliptica in randurile armatei germane a lui Otto al III-lea.

992 – Vinerea Mare a coincis cu Buna-Vestire, eveniment care de multa vreme era considerat ca anuntand venirea Antichristului si declansarea profetiilor din Apocalipsa lui Ioan.

1 ianuarie 1000 – Avand o fascinatie pentru cifrele rotunde, europenii asteptau cu multa convingere sfarsitul lumii, la acea data. Atat de multa, incat numerosi crestini si-au cedat averile Bisericii, pregatindu-se de Apocalipsa. Nu le-au primit inapoi ulterior, iar Biserica a fost criticata; ca raspuns, aceasta a condamnat la moarte niste eretici.

1033 – Anul era considerat aniversarea a 100 de ani de la moartea si Invierea lui Iisus, si deci A doua venire a lui Hristos, vazuta ca un pariu sigur.

1179 – Ioan din Toledo a prezis sfarsitul lumii pentru anul 1186, bazandu-si estimarea pe alinierea unor planete (dintre cele cunoscute pana atunci, desigur).

1284 – Papa Inocentiu III a ajuns la aceasta predictie adaugand 666 de ani la data aparitiei Islamismului. Probabil se saturase deja de atatea cruciade.

1346 si anii urmatori – Marea Ciuma, devastand intreaga Europa, a fost vazuta ca un semn al venirii sfarsitului lumii. Convinsi ca pisicile au stranse legaturi cu vrajitoria, crestinii le-au ucis in mare numar, lasand drum liber sobolanilor ce raspandeau boala prin intermediul puricilor.

1666 – Din vechea fascinatie pentru cifrele rotunde si simbolica numerelor, astrologii londonezi au starnit panica, adunand anii unui mileniu cu Cifra Fiarei. Sfarsitul lumii nu a venit, insa Marele Incendiu Londonez a fost destul de neplacut, pe cont propriu.

1794 – Unul dintre fondatorii metodismului, Charles Wesley, a prezis acest an pentru sfarsitul lumii.

21 martie 1842 – Fondatorul Miscarii Millerite (William Miller) a prezis A doua venire a lui Hristos la aceasta data exacta.

22 octombrie 1844 – Zicandu-si ca a doua oara e mai cu noroc, W. Miller a reconsiderat intoarcerea lui Iisus pentru aceasta zi de toamna, ramasa in istorie ca „Marea Dezamagire”.