Sfarsitul lumii sub razele Soarelui

Steaua cea mai apropiata de Pamant, Soarele, o uriasa masa de gaz incins si radiant, tine planetele sistemului pe orbitele lor, prin puternica sa forta gravitationala. Caldura si lumina Soarelui influenteaza intregul sistem solar si permit vietii sa continue pe Terra. Existenta lumii noastre depinde de Soare si n-ar fi nimic neobisnuit ca sfarsitul lumii sa stea tot sub puterea sa.

Sfarsitul lumii 2012 si maximul solar

sfarsitul lumii 2012 - activitatea solara si destinul marilor civilizatiiTeoriile despre sfarsitul lumii 2012 care atribuie un rol important Soarelui in scenariile cataclismice, se bazeaza pe fenomenul cunoscut ca maxim solar, acea perioada de maxima intensitate din ciclul de activitate al Soarelui (ciclul de activitate magnetica solara – un interval de aproximativ 11 ani, caracterizat prin variatia radiatei resimtite pe Pamant).

Despre maximul solar din anul 2012 s-a spus ca ar putea fi cel mai puternic din ultimii 400 de ani. Fenomenul se manifesta prin aparitia a sute de pete solare, reprezentand ferestre catre activitatea magnetica a soarelui. Nu doar ca aceste pete sunt mai mari ca de obicei, in timpul maximului, dar si evenimentele conexe (precum eruptiile de mase coronale) se inmultesc.

Furtunile solare foarte puternice sunt cele care ingrijoreaza cercetatorii din domeniu, intrucat in timpul lor se elibereaza de un miliard de ori mai multa energie decat de la o bomba atomica. Eruptiile gigantice ar putea avea consecinte dezastruoase pentru Terra, fie prabusind civilizatia bazata pe electricitate si comunicare digitala (un scenariu demn de sfarsitul lumii prin haosul creat) fie afectand direct oamenii, punandu-le in pericol sanatatea prin cantitatea extrem de mare de radiatii nocive care ar ajunge la ei.

Dar si perioadele de minim solar pot fi la fel de importante, desi caracterizate, in mod opus, prin radiatie extrem de scazuta. NASA a declarat despre perioada de minim solar din  2008-2009 ca a fost cea mai adanca a ultimelor doua secole, activitatea solara devenind aproape inexistenta.

Toate acestea devin mult mai interesante cand sunt coroborate cu observatia ca, de-a lungul istoriei, civilizatiile par a fi fost direct influentate de activitatea solara, ridicarea si caderea lor corespunzand cu cresterea si scaderea radiatiei emanate de Soare. Pentru sumerieni, egipteni, mayasi, ba chiar si greci sau romani, inceputul si sfarsitul lumii lor s-a dovedit a fi intim legat de fluctuatiile energiei si activitatii Soarelui, de pulsul lui, am putea spune.