Un nou artefact Maya ce face referire la 21 decembrie 2012

maya si sfarsitul lumii 2012Denumit „Caramida de la Comalcalco”, dupa situl arheologic unde a fost descoperit in urma cu cativa ani, artefactul mayas a fost studiat in tot acest timp de expertii Institului National de Antropologie si Istorie din Mexic. Abia la sfarsitul lui 2011 a fost dat publicitatii un comunicat in care se recunostea ca fragmentul de caramida contine o inscriptie ce face referire la sfarsitul celui de-al treisprezecelea Baktun, data de 21 decembrie 2012.

Pana acum, mai exista un singur alt artefact Maya ce mentiona in mod specific anul 2012, si anume tableta de piatra de la Tortuguero, din regiunea Tabasco a Golfului Mexic. Din inscriptiile de pe aceasta tableta, specialistii descifrasera un mesaj incomplet despre un eveniment care ar trebui sa aiba loc la 21 decembrie 2012, implicandu-l pe misteriosul zeu mayas al razboiului si creatiei, Bolon Yokte. Din cauza eroziunii si crapaturilor, partea finala a textului a ramas ilizibila, insa mesajul pare a spune „el va cobora din cer”.

Din spusele reprezentantilor Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic, Caramida de la Comalcalco (care nu este expusa publicului) contine un „cerc calendaristic” – o combinatie a pozitiei unei zile si a unei luni – cu referire la o data ce se repeta la fiecare 52 de ani. Astfel, ea ar putea reprezenta un eveniment din trecut, tot la fel de bine ca ziua de 21 decembrie 2012. Interesant este ca, portiunea de text descifrata se traduce prin „va sosi”.

Pe langa similitudinea de mesaj dintre Caramida de la Comalcalco si Tablita de la Tortuguero, se estimeaza ca ambele artefacte – descoperite in regiuni invecinate, dealtfel – au fost inscriptionate acum aproximativ 1300 de ani. Probabil acestea au fost detaliile care au atras atentia asupra importantei noii descoperiri, in raport cu teoriile despre 2012.

Maya si sfarsitul lumii – 2012: un nou inceput, nu o apocalipsa

Pozitiile fata de relevanta noului artefact sunt la fel de impartite precum cele fata de interpretarea predictiilor maya ca anuntand sfarsitul lumii.

Desi s-a ajuns la o tendinta de a considera sfarsitul calendarului mayas ca declansator al  unui scenariu apocaliptic, multi specialisti tin sa sublinieze ca stravechea civilizatie considera timpul ca fiind o serie de cicluri ce se repeta cu regularitate, fara a implica ideea de sfarsit al lumii in mod definitiv, ori evenimente catastrofale la momentele de trecere.

Chiar si asa, am putea spune ca, pentru a se naste ceva nou, vechiul trebuie, intr-un fel sau altul, sa dispara.