Biblia, cutremurele si sfarsitul lumii

biblia sfarsitul lumii 2012 credinte si civilizatiiPe masura ce ne apropiem de finalul anului 2012, din ce in ce mai  multi oameni isi pun intrebari legate sfarsitul lumii. 2012 a fost ‚anuntat’, se pare, de mayasi, ca ultimul an al existentei noastre, insa practicantii crestinismului resping, in general, acest gen de interpretari pagane. Cu toate acestea, exista voci si in crestinism care sustin ca e o mare legatura intre frecventa cutremurelor majore din secolul douazeci si prevestitul final al planetei.

Ce spun cifrele?

Miscarile seismice sunt catalogate ca majore atunci cand se incadreaza intre 7 si 7,9 grade pe scara Richter si mari atunci cand au peste 8 grade pe scara Richter. In perioada 1900-1996 au avut loc nouasprezece cutremure majore si un cutremur mare pe an. Cele mai multe si mai violente au avut loc in anii ’40, iar anii ’80 au fost cel mai linistit cutremur din acest punct de vedere. Nu pare sa existe niciun pattern. Si atunci, de unde ingrijorarea si aparenta legatura dintre cataclismele naturale, miscarile placilor tectonice si temerile legate de sfarsitul lumii. 2012 a fost un an linistit pana acum. Avem motive concrete sa ne ingrijoram?

Mai putine cutremure – semnul finalului?

La o prima vedere, am putea spune ca, pe masura ce ne-am apropiat de anul 2012, cutremurele au scazut ca intensitate si frecventa. Exista, insa, cercetatori ai textului biblic care sustin ca acest fapt in sine este prevestitor de apocalipsa. Conform acestora, mai putin cutremure, de intensitate mai mica, inseamna ca Mantuitorul va reveni in curand pe pamant. In fapt, Biblia nu spune decat ca miscarile seismice vor continua sa aiba loc de la plecarea lui Iisus si pana la a doua Sa venire, fara sa discute cat de multe sau mari vor fi acestea. In plus, exista o puternica legatura intre imaginea chinurilor facerii, cea a creerii lumii, cea a apocalipsei si imaginea unei femei insarcinate.

Cutremurele il prevestesc pe Iisus

In Matei 24:7 si Marcu 13:8, Iisus spune ca, pe masura ce se va apropia vremea intoarcerii sale pe pamant, vor avea loc cutremure pe intreg cuprinsul globului. Mantuitorul anunta cutremurele in aceleasi pasaje ca fiind un semn al „inceputului suferintei,” sintagma tradusa din limba greaca, in care inseamna „chinuri ale faceri”. Miscarile placilor tectonice pot fi si ele asemuite cu chinul unei mame in travaliu—o tema care apare in biblie si in Romani 8:22, in care este relatata facerea lumii. Cartea Apocalipsei e plina de referinte catre cutremure (Apocalipsa 6:12), imbinate cu trimiteri catre imaginea femeii insarcinate (Apocalipsa 12:2) si a celui mai mare cutremur care va zgudui lumea de la facerea sa incoace (16:18-20).

Ca atare, desi Biblia nu mentioneaza nimic despre intensitatea si frecventa cutremurelor pe masura ce se apropie Judecata de Apoi, interpretarea conform careia cutremurele anunta Apocalipsa e mai credibila decat cea care vorbeste despre scaderea frecventei acestora.