Calatoria nebunului din Tarot

tarot dragoste etalare nebunulOrice pachet de carti de tarot se imparte in doua grupe, numite Arcane. Arcana Majora contine 22 de carti numerotate cu cifre romane, in timp ce Arcana Minora are, ca si un pachet de carti normale de joc, 52 de carti impartite in patru suite diferite, plus doi jokeri. Incepatorilor intr-ale tarotului li se recomanda sa inteleaga mai intai cartile din Arcana Majora, care arata fiecare cate un personaj dintr-o poveste. De fapt, tarotul e povestea personajului de la cartea cu numarul zero, Nebunul. Nebunul reprezinta energia in stare primara, care nu stie exact incotro sa se indrepte si catre ce orizonturi sa se orienteze. Odata pornit in calatorie, insa, va intalni atatea personaje fabuloase, de la care va avea atatea de invatat, incat destinatia va deveni mai putin importanta decat calatoria din tarot. Etalare dupa etalare, cel care invata tarotul isi va asuma aceeasi lectie.

Inceputul calatoriei

La inceput Nebunul e spontan si un pic prea curajos. Se intalneste apoi cu Magicianul si Marea Preoteasa, care sunt cei doi stalpi ai cunoasterii lumii. Magicianul reprezinta costiinta, iar Marea Preoteasa inconstientul. Amandoi sunt la fel de importanti si amandoi au ce sa-l invete pe Nebun despre energiile lumii. Ii urmeaza Imparateasa, energia materna, Mama Natura, iar apoi Imparatul, care da structura lumii si impune reguli. Nebunul porneste din nou la drum si da peste Dascal, care il aduce in scoala vietii si il invata sa se inteleaga cu cei din jur.

Iubire si razboi

Urmeaza cartea Indragostitilor – Nebunul pare sa-si fi intalnit sufletul pereche – insa, mult prea curand, Carul de Lupta il cheama in razboi. Acolo personajul nostru trebuie sa-si dovedeasca Forta (dar si rabdarea si toleranta). In focul luptelor se rataceste si ajunge in chilia Pustincului, care il invata ca si din singuratate are multe de invatat. Roata Norocului il arunca, insa, inapoi in valtoarea lumii. Norocul  i se schimba din rau in bine si inapoi si e adus in fata Justitiei (altfel spus, a Dreptatii), care il forteaza sa ia o decizie.

Mai multe feluri de moarte

Dupa judecata, Nebunul se regaseste suspendat intre viata si moarte – s-a transformat in cartea Spanzuratului, care il pune sa aleaga intre fiinta si nefiinta. Nebunul alege Moartea ca proces de purificare, prin care va elimina tot ce e negativ si depasit in viata lui. Regaseste astfel o stare de Echilibru, despre care stia deja de la Pustnic. Acum e pregatit sa stea fata in fata cu insusi Diavolul, care il va conduce in Turn, simbol al unei lumi care se prabuseste.

Stapanul intregii lumi

Nebunul, insa, nu se mai teme de finaluri. Urca in ceruri pana atinge calmul Stelei, apoi sta de vorba cu Luna, cea plina de vise si imaginatie. Ajunge pana la Soare, in cele din urma, care straluceste cu lumina sa asupra celor mai intunecate colturi ale lumii. Nebunul a trait acum tot ce se putea trai. E adus la Judecata finala, insa e pregatit pentru ea. I se iarta toate pacatele. Stie cine e si acum nu se mai teme de nimic, pentru ca a inteles ca nu are de ce sa se teama. I se reda Lumea intreaga, peste care poate sa stapaneasca in voie.