Comunicarea cu spiritele

Pneumatografia este scrierea produsa direct de spirit, fara nici un intermediar; ea se deosebeste de psihografie prin aceea ca este transmisa de gandul spiritului prin scris cu ajutorul mainii unui medium. Fenomenul scrierii directe este fara indoiala unul dintre cele mai extraordinare ale spiritismului; dar, oricat de anormal ar putea sa para la prima vedere, astazi este un lucru dovedit si incontestabil.

Psihografia indirecta: cos si planseta

Stiinta spiritista a progresat ca oricare alta stiinta, evoluand de la mijloacele primitive si incomplete, asa numitele “mese vorbitoare”, la o comunicare prin mijloace rapide si sigure: scrierea si cuvantul.
Cel mai comod dispozitiv din cadrul psihografiei indirecte este denumit “cosul cu cioc”, si care consta in adaptarea pe un cos a unei tije din lemn inclinate, iesind afara 10-15 cm intr-o parte, in pozitia unui catarg de nava. Printr-o gaura facuta la capatul acestei tije sau al ciocului, se trece un creion destul de lung pe marginea cosului, intregul “aparat” se agita si creionul scrie, cu diferenta ca scrisul este lizibil, cuvintele, separate, si randurile sunt orizontale, mediumul putand cu usurinta sa deplaseze creionul de la un rand la altul. Se pot obtine astfel texte la fel de rapid ca in cazul scrierii cu mana.