Cristalul de Cuart

cristale

Cuartul este o forma cristalina de bioxid de siliciu ( SiO2) raspandit in natura in diferite grade de puritate. Este unul dintre componentele esentiale ale rocilor primare, cum sunt gneisul, micasisturile si granitul.
Bioxidul de siliciu exista in trei forme cristaline poliforme, precum si in diferite forme microcristaline sau amorfe. Cele trei forme sunt Cuartul, Tridimita si Cristobalita.
Cristalele de cuart se intalnesc frecvent in vecinatatea rocilor eruptive si primare, ajungand la dimensiuni foarte mari, peste 1 m lungime. In general, acestea s-au format prin cristalizare din solutii saturate de bioxid de siliciu. Procesul este extrem de lent si se apreciaza ca pentru depunerea a cativa milimetri de bioxid de siliciu sunt necesari mii de ani.

Cristalele incolre de cuart se mai numesc si “Cristale de Stanca” sau “Diamante de Maramures”. datorita prezentei unor impuritati, de obicei metalice, se cunosc si o serie de Cuarturi colorate. Astfel, Ametistul isi datoreaza culoarea violeta prezentei urmelor de fier; Cuartul roze, manganului ori titanului iar cel fumuri – diferitelor minerale radioactive.

In general, Cuartul apare sub forma cristalelor compuse dintr-o prisma hexagonala, care se termina cu un varf, la care ajung de obicei trei laturi care formeaza heptagoane, celelalte trei laturi formand triunghiuri mai mici. Marimea acestor cristale poate varia in lungime de la cativa milimetri pana la cativa metri. Acestea apar cel mai adesea sub forma “florilor de mina”, a clusterelor, concrescente de mai multe cristale, pornite dintr-o baza comuna, in care deseori pot fi incluse si alte minerale, cum sunt pirita, turmalinele, metale ori pietre semipretioase.

Fiind unul din cele mai raspandite minerale de pe pamant cuartul are o larga varietate de specimene si un vast spectru cromatic:

Agata: culori variate dispuse in benzi sau straturi
Agata dendritica: alb-cenusiu sau translucida cu imagini de tip feriga
Agata Moss: incolor, cu incluziuni verzi
Ametistul: violet, rosu-pal
Aventurina: verde, maron-auriu, iridescenta
Basanita: negru catifelat
Calcedonia: albastrui, alb, cenusiu
Carneliana: rosu-carne la rosu-maroniu
Citrina: galben-pal pana la maron-auriu
Crisopras: verde, verde-mar
Cuart fumuriu: maron pana la negru-fumuriu
Cuart ochi de pisica: alb, cenusiu, verde, galben
Cuart Stea: cristale de stanca ce prezinta un desen stelar dupa polizare
Flinta: opaca, culori estompate
Heliotropa, piatra sangelui: verde inchis cu pete rosii
Jasper: toate culorile de cele mai multe ori dungate sau patate
Onix: baza neagra cu stratul superior alb
Opal: opalescent, rosu-foc, rosu-galben
Praseolita: verde-praz
Sard: rosu-maroniu
Sardonix: baza maronie cu stratul superior alb