Ar putea inteligenta artificiala sa aduca sfarsitul lumii?

sfarsitul lumii 2012 blog - inteligenta artificiala si riscurile asupra umanitatii“AI [inteligenta artificiala] nu te uraste, si nici nu te iubeste; dar tu esti facut din atomi pe care ea i-ar putea folosi la altceva.” (Eliezer Yudkowsky)

Astazi, se estimeaza ca pana in 2030 (un an nu foarte indepartat de 2012, iata) robotii umanoizi vor fi disponibili pe scara larga, inlocuind forta de munca actuala in domenii precum retail, restaurante fast-food sau servicii de curatenie. Japonia este tara care ne poate oferi, deja, o mica viziune asupra viitorului impartit cu androizii, aceasta natiune conducand cercetarile si inovatiile in domeniu.

Chiar daca, deocamdata, robotii abia au depasit nivelul indeplinirii sarcinilor simple si al unei interactiuni de baza, totusi oamenii de stiinta nu au nici o indoiala ca inteligenta artificiala va fi, la un moment dat, capabila sa perceapa, sa simta, sa aiba experiente subiective – intr-un cuvant, sa fie constienta de sine.

Problema principala, care cauzeaza ingrijorarea celor din domeniu si care inflacareaza imaginatia amatorilor de scenarii tech pentru sfarsitul lumii, o reprezinta sansele foarte mari ca inteligenta artificiala sa depaseasca nivelul si capacitatile umane.

Insusi Stephen Hawking a spus, intr-un interviu, ca oamenii ar trebui sa isi asigure o „imbunatatire genetica”, pentru a nu ajunge dominati de tehnologia ce se dezvolta intr-un ritm tot mai accelerat.

Sfarsitul lumii oamenilor, de mana propriei lor creatii?

Oricat de ridicol le-ar putea parea acum unora, exista totusi riscul ca, in viitorul mai mult sau mai putin indepartat de anul 2012, inteligenta artificiala sa se ridice impotriva umanitatii si sa incerce sa preia controlul, aducand, practic, sfarsitul lumii conduse de oameni.

Motivele pentru care androizii viitorului ar vrea sa ne faca sclavi ori sa ne distruga complet, aproape ca nici nu ni le putem inca imagina, dar asta si din cauza ca noi tindem sa analizam inclusiv emotional o astfel de problema. Inteligenta artificiala, rationala prin excelenta, s-ar putea intreba si ea, precum fac oamenii de mii de ani – „care este sensul existentei umane?”. S-ar putea ca raspunsul sa nu ne placa… si nici lor.