Istoria tarotului ocult

tarot dragoste etalare istorie Rider Waite SmithCartile de tarot au fost aduse in Europa in secolul XV, insa initial in tarot etalare insemna cu totul altceva. Era un simplu joc, ale carui reguli au fost mentionate in manuscrisul lui Martiano da Tortona, inainte de 1425.

De la joc la magie

Incetul cu incetul, insa, tarotul s-a apropiat din ce in ce mai mult de ezoterism, ocult si magie. In jurul anului 1750, la Bologna, in Italia, tarotul era deja folosit pentru divinatie. Se presupune ca a fost adoptat ca metoda de a ghici viitorul de catre mistici, ocultisti si societatile secrete prin secolul XIX.

Simboluri egiptene

Totul a inceput in 1781, cand monahul francmason elvetian Antoine Court de Gébelin, a publicat „Lumea primitiva”, un studiu in care specula din greu pe tema simbolurilor religioase si a felului in care au parvenit in lumea moderna. De Gébelin a fost primul care a sustinut ca tarotul contine simbolistica din miturile egiptene ale lui Isis si Toth, in timp ce insusi cuvantul ‚tarot’ provine din cuvintele egiptene „tar” (regal) si „ro” (drum), astfel incat jocul in sine poate fi interpretat ca o „cale regala” catre intelepciune. Tot conform elvetianului, primii care au intrebuintat cartile de joc pentru a prezice viitorul au fost tiganii, carora le-a atribuit origine elvetiana. Desi, ulterior egiptologii moderni nu i-au confirmat teoriile etimologice, tarotul se incetatenise deja ca „Povestea lui Toth”. Legenda a supravietuit pana in ziua de astazi.

Teoria cabalistica

Fondatorul scolii contemporane de tarot este considerat magicianul auto-proclamat Eliphas Levi. Dupa el, tarotul s-a propagat in lumea anglofona prin intermediul societatii secrete de practicanti ai ritualurilor magice Ordinul ermetic al Zorilor Aurite. Acestia s-au ghidat dupa cartea lui Levi „Dogma si ritualul magiei inalte”, care a introdus o interpretare a cartilor in spiritul Cabalei. Levi a acceptat interpretarea egipteana a lui de Gebelin, respingand insa alte abordari prea ‚moderne’ pe gustul sau. A creat propriul sau sistem de interpretare, care integra teoria cabalistica si cele patru elemente din alchimie.

Tarotul modern – Rider-Waite-Smith

Odata cu publicarea tarotului Rider-Waite-Smith in Lumea Noua in decembrie 1909, jocul de ghicit viitorul a devenit rapid foarte popular. Aceasta versiune de carti de tarot e cea mai cunoscuta si utilizata in zilele noastre. A fost creata de doi membri ai ordinului Zorilor Aurite si a adus in plus imagini alegorice si scene simbolice, in locul cartilor obisnuite cu numere si suite. In plus, o mare parte din simbolistica crestina din tarotul marseillez a fost inlocuita si/sau ascunsa (cartea „Papei” a devenit „Hierofantul”, iar „Papesa” s-a transformat in „Inalta Preoteasa”. Si asa s-a nascut tarotul, intr-o versiune foarte apropiata de ceea ce stim noi astazi.