Ochiul lui Horus

cristale cristaloterapia ochiul lui horusContinuam seria despre pietre si talismane cu puteri magice cu informatii despre ochiul lui Horus, un puternic simbol egiptean.  Se spune ca cei care poarta talismanul cu ochiul lui Horus obtin o viziune cu totul speciala asupra lumii, intelepciune, intuitie si protectie in fata pericolelor.

Legenda lui Horus

Horus este una dintre cele mai venerate deitati ale religiei politeiste din Egiptul antic. Exista nenumarate mituri in ceea ce priveste venirea lui pe lume, iar cea mai celebra dintre ele are si o doza insemnata de violenta. Horus este fiul zeitei Isis si al zeului Osiris. S-a nascut dupa ce mama lui, furioasa si indurerata, a adunat toate partile corpului sotului sau mort, le-a reasamblat si si-a folosit puterile magice pentru a crea un falus de aur, cu ajutorul caruia l-a conceput pe Horus. Odata ce a aflat ca il va naste pe Horus, Isis a fugit din Delta Nilului, pentru a scapa de amenintatea lui Set, fratele sau, care il ucisese pe Osiris si a carui urmatoare victima sigura ar fi fost fiul ei, inca nenascut.

Ajuns pe aceasta lume, Horus a devenit, pe rand, zeul cerului, zeul vanatorii si cel care l-a invins pe Set. Unchiul si nepotul, ambii de sorginte divina, s-au confruntat de multe ori, iar, in cele din urma, Horus a invins  intr-o cursa de barci din piatra. Set a participat cu o barca facuta chiar din stanca, in timp ce Horus a trisat si si-a vopsit barca de lemn, astfel incat sa arate a stanca.

Wedjat – Ochiul lui Horus

Despre ochiul lui Horus, cunoscut sub numele de Wedjat, s-a spus din cele mai vechi timpuri ca e un puternic simbol protector si ca aduce intelepciunea celor care il poarta. Acest al treilea ochi, un ochi divin, acorda purtatorului o luciditate si o claritate fara seaman a ochiului mintii. Se spune ca daca te folosesti de puterile sale poti atinge orice scop, fie ca e vorba de imbogatire rapida, iubire adevarata sau calm interior.  Legenda sa vine din orbirea temporara a lui Horus, de care acesta a suferit in urma unei batalii. La fel cum zeul a reusit, pana la urma, sa-si recapete vederea, si ochiul sau e un simbol al celor ce triumfa cu orice pret.

ochiu lui horus pietre semipretioase talismane

Din punct de vedere iconografic, ochiul lui Horus include sase elemente care definesc perceptia egiptenilor asupra facultatilor care ne ajuta sa cunoastem lumea:

  • Simtul tactil – linia indica actiunea de a planta o tija in pamant, care in cele din urma prinde radacini.
  • Gustul – din tija plantata la inceput rasare un vlastar, care hraneste spiritul si trupul omului.
  • Gandirea  – ‚spranceana’ ochiului lui Horus simbolizeaza actul mimic de a ridica sprancenele in timp ce gandesti.
  • Mirosul – coltul ochiului indreptat spre nas, trasat ca o sageata hotarata, explica importanta perceptiei in formarea de opinii asupra lumii si rafinarea capacitatii de clarviziune, de care poate dispune fiecare dintre noi.
  • Vederea – pupila ochiului magic vorbeste despre capacitatea de a vedea lumea dintr-o noua perspectiva, datorita intelepciunii si clarviziunii pe care ni le acorda Horus.
  • Auzul – o parte din simbolul ochiului lui Horus are forma unei palnii, a unui corn sau a unei urechi, pentru a simboliza toate sunetele si peisajele sonore ale vietii, care ne relaxeaza, sau, din contra, ne irita.

Ochiul lui Horus din lapis-lazuli

Frumoasa piatra semi-pretioasa lapis lazuli e perfecta pentru un talisman cu ochiul lui Horus. Pe de-o parte vorbeste despre prietenie si comuniune, dintre spiritul uman al fiecaruia si spiritul ezoteric, divin si ocult al zeului Horus. In acelasi timp, tot lapis-lazuli e si piatra vindecarii, folosita de-a lungul istoriei de catre vraci, samani si medici din Evul Mediu occidental pentru a ajuta inchiderea ranilor, fie ele emotionale sau fizice. Chiar si in zilele noastre, clarvazatorii mai cred in puterea acestei pietre de a facilita clarviziunea si de a aduce iubirea in viata celor care vin sa le ceara ajutorul. Este probabil cea mai potrivita piatra pentru un talisman cu Ochiul lui Horus.

Scarabeul egiptean si ochiul lui Horus

Nu trebuie sa fii expert in egiptologie ca sa stii ca vechii egipteni pretuiau scarabeul mai presus de orice alt simbol. Asocierea dintre Horus cel atoatevazator si zeul Scarabeu Khepri, zeul al puterii de renastere si regenerare, nu e deloc intamplatoare. Clarviziunea lui Horus se imbina perfect cu darul reincarnarii, pe care il ofera scarabeul – iata de ce un talisman care sa le combine pe amandoua e probabil cea mai puternica forma de aparare in fata atacului spiritelor si gandurilor negative.