Cum ar arata sfarsitul lumii 2012 prin iarna nucleara?

sfarsitul lumii 2012 blog - razboi nuclear, iarna nuclearaLa 500 de metri deasupra unui oras, o bomba nucleara explodeaza in aer, dand nastere unui nor gri cu miez de foc, in forma de ciuperca. Pe o raza de 10 kilometri, cladirile se prabusesc instantaneu si zeci de mii de oameni isi pierd viata in primele minute. Peste cateva luni, numarul lor va depasi suta de mii, otraviti de radioactivitatea raspandita prin aer si prin apa.

Asta s-a intamplat deja, la 6 august 1945, in orasul japonez Hiroshima, intr-un atac al americanilor, pe vremea cand ei erau singurii ce dispuneau de tehnologia bombei atomice.

Astazi, in 2012, un astfel de scenariu ar fi doar inceputul unei intregi serii de atacuri si detonari, prin care, partile implicate intr-un posibil razboi, deja avand asigurata inarmarea nucleara, s-ar distruge reciproc, afectand totodata, fie si indirect, intreaga planeta si intreaga umanitate, amenintate cu sfarsitul lumii. Pentru ca, in cel mai rau caz imaginabil, rezultatul ar fi iarna nucleara totala: un dezastru chiar mai aspru decat o era glaciara, o distrugere otravitoare, cauzata de insasi mana omului.

Iarna nucleara – sfarsitul lumii, in 2012 sau oricand

Radioactivitatea otraveste aerul si apele, norii grosi de cenusa acopera cerul, impiedicand lumina soarelui sa patrunda. La dispersarea lor, stratul de ozon, subtiat considerabil, lasa radiatiile solare sa traverseze atmosfera. Plantele incapabile de fotosinteza s-au uscat demult deja, specii intregi de animale au fost secerate de consecintele nucleare, si insasi rasa umana este amenintata cu disparitia. Iar sfarsitul lumii intr-un asemenea mod ne este, din pacate, mult prea accesibil, chiar de dinainte de 2012.

Carl Sagan si Richard Turco, doi teoreticieni ai iernii nucleare, au propus sase tipuri ale unui astfel de dezastru, in functie de amploarea distrugerii si de gravitatea consecintelor, de la efectul minim pana la insusi sfarsitul lumii:

  1. Iarna nucleara minima – cauzata de un atac de proportii reduse, ce ar afecta partial mediul, cu consecinte regionale mai grave, dar fara sa ameninte intreaga umanitate.
  2. Iarna nucleara marginala – dupa cateva detonari nucleare asupra centrelor urbane,  temperaturile din emisfera nordica (cel mai probabil a fi vizata), s-ar diminua cu cateva grade; productia agricola ar avea de suferit, degenerand in foamete; desi o mare cantitate de cenusa s-ar intoarce pe Pamant in ploi innegrite, majoritatea ar ramane in atmosfera superioara.
  3. Iarna nucleara nominala – detonarea a 6.000 pana la 12.000 de focoase nucleare (tot in emisfera nordica) ar genera ceruri intunecate, seceta larg raspandita, radioactivitate si scaderi ale temperaturii globale de pana la zece grade Celsius;
  4. Iarna nucleara substantiala – un razboi nuclear la scara mare ar avea urmari catastrofale in emisfera nordica: temperaturi glaciale, radioactivitate, poluare, distrugerea stratului de ozon si precipitatii permanente, timp de mai multi ani; starea emisferei sudice ar depinde de masura in care ar fi atacata, deasemnea.
  5. Iarna nucleara severa – mai putin de 1% din lumina soarelui ar mai atinge suprafata Pamantului timp de luni intregi; scaderea drastica a temperaturilor, incapacitatea plantelor de fotosinteza, foametea si poluarea, toate ar duce la o mortalitate accentuata.
  6. Iarna nucleara extrema – o distrugere de proportii mari, in doua cuvinte mici: sfarsitul lumii.