Sfarsitul lumii 21.12.2012: intre prezicere si omisiune in calendarul maya

Se stie faptul ca calendarul mayas a primit multa atentie in ultimul timp datorita faptului de a  prezice sfarsitul lumii. In general, prezicerile in legatura cu sfarsitul lumii variaza de la catastrofe celeste, care se refera la meteoriti si comete pana la unele mult mai pamantesti care se refera la rachete, razboaie si inundatii. Unul dintre motivele pentru care calendarul mayas a primit atata atentie este studiul sistemului solar si ale subsistemelor corespunzatoare pe care se bazeaza.

Sfarsitul lumii sau sfarsitul unei ere?

Conform calendarului mayas pe data de 21 de decembrie se incheie al 13lea Baktun. Un Baktun reprezenta pentru Maiasi acea unitate de timp care cuprinde 144000 de zile, respectiv 20 de cicluri Katun sau 394,25 de ani. Cifra de 144000, adica numarului de zile a unui singur Baktun, detine o semnificatie deosebita pentru cultura Maya, cat si pentru crestinism si alte culturi si religii. In crestinism, se specifica in Cartea Apocalipsei ca acesta va fi numarul de oameni ce vor avea un destin deosebit atunci cand va veni sfarsitul lumii. Pentru Mayasi, numarul 13, era investit cu semnificatii spirituale in general. Insa, specific pentru calendar, la sfarsitul acestui al 13lea Baktun, se prefigura sfarsitul unei ere, adica a erei numarul 4, si totodata a ultimei ere a carei lungime se specifica in calendarul maia. Articolul de fata isi propune sa investigheze posibilitatea ca acest sfarsit sa coincida chiar cu sfarsitul lumii.

Data de 21.12.2012

Desi nu aveau mijloacele tehnice de care dispunem noi astazi, Mayasii au reusit se prezica foarte multe evenimente astrale cu o acuratete care ne uimeste. Mai toate prezicerile lor au fost validate de stiinta sau de catre istorie. Una dintre ele este realinierea ce va avea loc in cadrul intregii Cai Lactee, care coincide cu data de 21.12.2012, cea la care se sfarseste acest al 13 lea Baktun. Despre ea se face referire in textele maiase, dar de asemenea se face referire si la un alt eveniment ce va avea loc pe acea data. Este vorba despre survolarea planetei Nibiru, planeta „uitata”.

Planeta Nibiru: science fiction sau realitate?

Conform credintei maia, odata la fiecare 3600 de ani survoleaza prin sistemul nostru solar o planeta care nu face parte din el, anume planeta Nibiru. Ea mai este numita si planeta X. Conform calendarului maia, data sfarsitul erei cu numarul 4 sau sfarsitul acelui al 13 lea Baktun coincide cu penetrarea planetei Nibiru in sistemul nostru solar. Numele planetei Nibiru provine de la civilizatie si mai antica, anume de la sumerieni. Este posibil ca acestia sa fi asistat la interferenta planetei Nibiru in sistemul nostru solar. Un fapt este insa cert: maiasii au preluat denumirea planetei de la sumerieni. Fascinant este ca din urmele culturale (prin studiul de hieroglife) pe care arheologii le-au descoperit in studiul sumerienilor, se face referire chiar si la o civilizatie extraterestra, humanoida care ar popula aceasta planeta. Aici, stiinta nu se poate pronunta daca este vorba de imaginatia sumerienilor sau chiar de un posibil contact care sa fi furnizat aceasta informatie. Insa ceea ce unii oameni de stiinta chiar nu exclud ca si posibilitate este insasi existenta acestei planete, care ne poate „vizita” periodic sistemul solar. Daca aceasta „vizita” are sau nu efecte devastatoare, incat sa provoace sfarsitul lumii este o alta chestiune.

Ceea ce a lasat mult loc unor interpretare de genul „sfarsitul lumii” este lipsa specificarii unei a 5a ere, care sa inceapa odata ce s-a terminat era cu numarul 4. Motivele pentru care calendarul Maya nu prevede aceasta a 5a era, sunt subiectul unui viitor articol. Pana atunci, am vrea insa sa stim ce credeti dumneavoastra:

Credeti ca sfarsitul erei 4 coincide cu sfarsitul lumii?

–          Nu ma pot pronunta inca. As vrea sa citesc articole care sa discute problema mai in amanunt.

–          Da, cred ca omisiunea unei noi ere in calendarul Maya este intentionata. Adica va fi sfarsitul lumii. In plus, cred in efectele devastatoare ale planetei Nibiru pentru sistemul nostru solar. Vom muri cu totii.

–          Nu exclud posiblitatea sfarsitului lumii, insa nu cred in planeta Nibiru.

–          Nu cred ca Maya au vrut sa prezica sfarsitul lumii.