Zodiacul

Metaforic vorbind zodiacul este istoria fiecarui individ in parte, un capitol din viata fiecarui om in care se regasesc inclinatiile psihologice si tendintele de ansamblu asupra caracteristicilor vietii. Fiecare zodie reprezinta expresia unei ordini naturale, redata prin structuri geometrice, matematice, dialectice si simboloce. El este panza pe care tema astrala isi tese configuratia unica pentru fiecare subiect in parte.

Fiecare semn zodiacal poseda propria formula, ce-i confera o valoare particulara si ii permite sa se inscrie in ordinea fireasca a lucrurilor. Astfel, se poate observa ca exista o serie de atribute si caracteristici pentru fiecare zodie in parte:

SEMNELE CARDINALE: BERBEC, CAPRICORN, BALANTA SI RAC

SEMNELE FIXE: LEU, TAUR, VARSATOR SI SCORPION

SEMNELE VARIABILE: SAGETATOR, FECIOARA, GEMENI SI PESTI

Semnle cardinale reprezinta initiatorul, intreprinzatorul, dominantul, ambitiosul. Ele au ca atribute schimbarea, nelinistea, freamatul si eruptia, actiunea, antrenarea si, in consecinta, aptitudinea de conducere, spiritul de executie, aversiunea pentru constrangeri. In ele subiectul isi afirma personalitatea, reactioneaza si concretizeaza forma evenimentelor, iar atitudinea si actiunile sunt conduse de ratiune.

Semnele fixe reprezinta determinarea, conventionalul, organizatorul si dogmaticul. Ele inclina spre certitudini si nu iubesc schimbarea intrucat prezenta ei raneste sensibilitatea si aduce bulversare. Semnele fixe mai indica si planificare, insistenta, fermitate, ale caror excese pot conduce usor la incapatanare. Ceea ce este durabil incepe bucuros sub semnele fixe, acestea tinzand sa conserve si sa ancoreze evenimentele pentru a le impregna cu constiinta de sine.

Semnele variabile sau duble reprezinta adaptarea, imaginativul, critica, instruirea. Natura lor este flexibila, capricioasa, diversa, pretandu-se la transformari. Impresionabili, versatili, subtili, iubind detaliile, observatori fideli cu spirit judicios, finete si malitie, au ca defecte indecizia, un pesimism variabil si riscul de viclenie.

Cu toate acestea nu trebuie uitat faptul ca fiecare zodie este o armonie cosmica, fiecare ofera calitati si defecte in egala masura, fiecare atrage si respinge metode de abordare, fiecare actioneaza in mod specific. A afirma ca Berbecul este mai bun decat Scorpionul revine la a afirma ca primavara este un anotimp mai bun decat toamna. Deci toate zodiile sunt egale ca valoare, se inscriu in ordinea fireasca a lucrurilor si obliga la lectii si sarcini de viata.